Jag och Dan har samarbetat sedan vårt första möte under en raw food kurs år 2014. Jag arrangerar idag växtvandringar tillsammans med Dan i Stockholms län, utformade bokomslaget och förordet till boken “Vildväxande” och är webmaster för www.danuhrbom.se. Utdrag ur förordet till boken:

Första mötet

Från det största fönstret från kursgårdens samlingsrum såg jag en man sitta lugnt på en grovt beskuren träbänk med ett litet bord framför sig på verandan. På bordet hade han staplat glasburkar med olika former och mått medan hans händer rafsade runt i en stor blänkande rostfri skål. Jag tog mig ut via altanens dörröppning och frågade vad han gjorde och vem han var.

-”Det är jag som är Dan och jag syrar spergel” sa han och log.

Dan skulle hålla i morgondagens växtvandring och det visade sig att han var omåttligt populär runt om i landets hälsokretsar. Han berättade att spergel var ett ätbart ogräs och han var mycket belåten över att ha funnit en gömma i skogen som producerat en riklig mängd. Han hade testat att pressa ogräset i sin egendesignade grönsakskvarn och druckit det. Att smaken var besk var inget hinder, han menade på att han snarare lärt sig uppskatta den efter många år av experimenterande med olika gröna vilda blad. Nu undersökte han hur det skulle bli om han fermenterade sin gömma.

Under växtvandringen följde kursdeltagarna Dans fotspår och tillät sig med samma beslutsamhet och nyfikenhet att ta del av naturen och dess skafferi. Han stannade till och upplyste deltagarna om specifika växter och dess användningsområden och det blev det tydligt att det man tidigare tänkt på som oönskat eller obetydligt egentligen handlade om kunskapsbrist. Intresset för att äga kunskapen och viljan att förstå sig på hur man använder sig av skogens skafferi är det få som har. Dan äger det intresset och hans obotliga strävan efter att samarbeta med naturen smittar av sig vart han än går. Vi blev alla förvånade när det visade sig att skogen hade betydligt mer att erbjuda än vad man vid första anblick föreställt sig. Tillsammans åt vi vår första vildsallad som b.la var gjord på maskrosblad, kirskål, groblad, svinmålla och bär.

När middagen blivit beundrad och avnjuten befann vi oss på altanen, vissa med en kopp te i handen och en filt över axlarna, och vi lyssnade på Dan som med lugn stämma berättade om sitt liv och sina senaste upptäckter. Dan är en mycket levande person och har inom sig mängder av berättelser som rör både praktiska råkostprocesser, filosofiska funderingar, meditativa och spirituella upplevelser och drömmar. Idag lever han till stor del på det han odlar eller finner i naturen vilket man fortfarande kan säga är mycket ovanligt. Tillsammans med den råa vilda maten är meditationen och träningen viktiga komponenter i hans vardagliga rutin och hans vitalitet är det få som missar. Om man tillåter sig att inspireras av Dans excentriska glöd, intresset för att må bättre och tillämpar några av de kunskaper han så väl talar om, då når man oundvikligen en ny form av hälsa och livskraft.